Supplementen, voeding, producten bij acne

Voeding, supplementen, productgebruik bij acne

Wat is acne ?

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt veroorzaakt door ontstoken poriën en haarzakjes in de huid. Het treedt meestal op tijdens de puberteit, wanneer hormonale veranderingen leiden tot een verhoogde productie van talg (een olieachtige stof die de huid hydrateert). De talg kan zich ophopen in de poriën en haarzakjes, waardoor bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen en ontstekingen kunnen veroorzaken.

Acne kan verschijnen als puistjes, mee-eters, cysten, knobbels of papels, en kan op verschillende delen van het lichaam voorkomen, waaronder het gezicht, de nek, de borst en de rug. Naast hormonale veranderingen kunnen factoren zoals genetica, stress, bepaalde medicijnen, cosmetica en slechte voeding bijdragen aan de ontwikkeling van acne.

 

Welke supplementen kunnen helpen bij het verminderen van puistjes en acne ?

Hoewel er geen specifieke supplementen zijn die acne volledig kunnen genezen, zijn er wel een aantal supplementen die kunnen helpen bij het verminderen van acne. Hier zijn enkele van de meest effectieve supplementen voor het verminderen van acne:

 1. Omega-3 vetzuren: Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Het nemen van een Omega-3 supplement kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en roodheid die geassocieerd worden met acne.

 2. Zink: Zink is een mineraal dat belangrijk is voor een gezonde huid. Het helpt de talgproductie te reguleren en kan ook ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Zinksupplementen kunnen helpen bij het verminderen van acne, vooral bij mensen met een zinktekort.

 3. Vitamine A: Vitamine A is belangrijk voor de groei en regeneratie van huidcellen. Het kan helpen bij het verminderen van de productie van talg en het verminderen van ontstekingen. Vitamine A-supplementen moeten echter voorzichtig worden gebruikt, omdat overmatige inname kan leiden tot toxiciteit.

 4. Probiotica: Probiotica zijn gunstige bacteriën die in de darmen leven en kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de immuunfunctie. Het nemen van een probiotisch supplement kan helpen bij het verminderen van acne, vooral bij mensen die lijden aan een overgroei van schadelijke bacteriën in de darmen.

 5. Vitamine D: Vitamine D is belangrijk voor een gezonde huid en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen. Het kan ook de immuunfunctie verbeteren en helpen bij het voorkomen van acne.

Het is echter belangrijk op te merken dat het nemen van supplementen alleen geen vervanging is voor een gezonde levensstijl en goede huidverzorgingsroutine. Raadpleeg altijd uw behandelaar voordat u begint met het nemen van supplementen om er zeker van te zijn dat ze veilig en geschikt zijn voor uw individuele behoeften en gezondheid.

 

Welke voedingsmiddelen kun je beter niet eten als je last van acne hebt ?

Er is geen specifieke lijst van voedingsmiddelen die iedereen met acne moet vermijden, omdat het verband tussen voeding en acne per persoon kan verschillen. Hieronder zijn echter enkele voedingsmiddelen die bij sommige mensen acne kunnen verergeren:

 1. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index: Dit zijn voedingsmiddelen die snel worden afgebroken in suiker, zoals wit brood, suikerhoudende dranken, snoep en gebak. Deze voedingsmiddelen kunnen de bloedsuikerspiegel snel doen stijgen en ontstekingen veroorzaken, wat acne kan verergeren.

 2. Zuivelproducten: Zoals eerder vermeld, bevatten zuivelproducten hormonen en groeifactoren die de talgproductie kunnen stimuleren en bij sommige mensen acne kunnen veroorzaken.

 3. Bewerkte voedingsmiddelen: Bewerkte voedingsmiddelen, zoals fastfood en diepvriesmaaltijden, bevatten vaak veel toegevoegde suikers, zout en transvetten, die ontstekingen in het lichaam kunnen veroorzaken en acne kunnen verergeren.

 4. Omega-6 vetzuren: Omega-6 vetzuren komen veel voor in plantaardige oliën, zoals maïs- en sojaolie, en kunnen ontstekingen in het lichaam veroorzaken. Te veel omega-6 vetzuren in verhouding tot omega-3 vetzuren kan acne verergeren.

 5. Cafeïne en alcohol: Cafeïne en alcohol kunnen de bloedsuikerspiegel verstoren en ontstekingen veroorzaken, wat acne kan verergeren. Bovendien kan alcohol de leverfunctie verminderen, wat kan leiden tot een ophoping van gifstoffen in het lichaam en acne kan veroorzaken

 

Waarom wordt specifiek het eten van zuivel producten  afgeraden bij acne ? 

Er is wetenschappelijk bewijs dat het consumeren van zuivelproducten verband kan houden met acne. Zuivelproducten bevatten namelijk hormonen en groeifactoren die de talgproductie kunnen stimuleren, wat bij sommige mensen kan leiden tot verstopte poriën en acne. Bovendien kan melk het insulinegehalte in het lichaam verhogen, wat ook kan bijdragen aan de ontwikkeling van acne.

Een studie uit 2016 in het Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics vond dat mensen die meer melk, kaas en yoghurt consumeerden, een hoger risico hadden op het ontwikkelen van acne. Een andere studie gepubliceerd in het Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology in 2018 vond dat een dieet zonder zuivelproducten de symptomen van acne kan verbeteren.

 

Welke behandelingen kunnen acne verminderen aan de buitenkant ?

Medische peelings kunnen zeer effectief zijn bij het behandelen van acne. Door de bovenste laag dode huidcellen te verwijderen, kunnen medische peelings helpen bij het ontstoppen van poriën en het verminderen van de productie van talg, wat beide belangrijke factoren zijn bij de vorming van acne.

Peelings met salicylzuur zijn een veel voorkomende optie voor het behandelen van acne. Salicylzuur is een beta-hydroxyzuur dat helpt bij het ontstoppen van poriën en het verminderen van ontstekingen. Door de huid te exfoliëren, kan salicylzuur ook helpen bij het verminderen van de vlekken en littekens die vaak gepaard gaan met acne.

Glycolzuur is een ander type zuur dat vaak wordt gebruikt voor het behandelen van acne. Dit alfa-hydroxyzuur kan helpen bij het verbeteren van de textuur en helderheid van de huid, terwijl het ook ontstekingsremmende eigenschappen heeft die kunnen helpen bij het verminderen van acne.

TCA (trichloorazijnzuur) peelings kunnen ook worden gebruikt voor het behandelen van acne, vooral voor patiënten met een ernstigere vorm van acne. TCA-peelings werken door de bovenste laag van de huid af te schilferen, waardoor nieuwe, gezonde huidcellen naar de oppervlakte komen. Dit kan helpen bij het verminderen van littekens en vlekken ( PIH) die vaak gepaard gaan met acne.

Over het algemeen kan een medische peeling een zeer effectieve behandeling zijn voor acne, vooral in combinatie met andere behandelingen zoals supplementen en huidverzorgingsproducten. Het is belangrijk om een gekwalificeerde behandelaar te raadplegen voor advies over welke peeling het meest geschikt is voor jouw huidtype en de ernst van jouw acne.

 

Een belangrijk  punt die absoluut niet vergeten mag worden

Het gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten kan een belangrijke rol spelen bij het behandelen en voorkomen van acne. Hier zijn enkele redenen waarom:

 1. Reiniging: Een van de belangrijkste stappen in de huidverzorgingsroutine is reiniging. Het reinigen van de huid helpt overtollig talg, vuil en bacteriën te verwijderen die acne kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om milde, pH-gebalanceerde reinigingsproducten te gebruiken die de huid niet uitdrogen of irriteren.

 2. Exfoliatie: Exfoliatie helpt dode huidcellen te verwijderen die poriën kunnen verstoppen en acne kunnen veroorzaken. Het gebruik van een zachte exfoliant kan helpen om de huid gladder en helderder te maken. Het is echter belangrijk om niet te vaak of te hard te exfoliëren, omdat dit de huid kan beschadigen.

 3. Hydratatie: Veel mensen denken dat hydratatie de huid vettig maakt en acne veroorzaakt, maar het tegenovergestelde is waar. Het gebruik van een lichte, niet-comedogene moisturizer kan de huid gehydrateerd houden en voorkomen dat deze te droog wordt, wat kan leiden tot overmatige talgproductie en acne.

 4. Acne-behandelingen: Er zijn veel verschillende soorten acne-behandelingen op de markt, zoals  salicylzuur en retinoïden. Deze behandelingen kunnen helpen om bestaande acne te verminderen en nieuwe acne te voorkomen door de talgproductie te verminderen, ontstekingen te verminderen en de huid te exfoliëren. Het is echter belangrijk om deze behandelingen met mate te gebruiken en ze te combineren met hydraterende en kalmerende producten om uitdroging en irritatie te voorkomen.

Het is belangrijk om te onthouden dat huidverzorgingsproducten alleen niet voldoende zijn om acne volledig te behandelen. Een gezonde levensstijl met een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging en stressbeheersing kan ook helpen bij het voorkomen van acne. Raadpleeg altijd een professionele behandelaar  voordat u nieuwe huidverzorgingsproducten of acne-behandelingen wilt ondergaan. 

 

 

Maak hier een afspraak voor een professionele acne behandeling

Consult gesprek + eerste acne behandeling