Coagulatie

Coagulatie

Coagulatie van huidoneffenheden is een medische procedure die wordt gebruikt om bepaalde huidproblemen te behandelen door middel van elektrische coagulatie of elektrocoagulatie. Deze procedure wordt vaak uitgevoerd door gespecialiseerde huidspecialisten en kan helpen bij het verwijderen of verminderen van verschillende soorten huidoneffenheden. Hier zijn enkele veelvoorkomende toepassingen:

1. **Mollen**: Elektrische coagulatie kan worden gebruikt om goedaardige moedervlekken (mollen) te verwijderen als ze om cosmetische of medische redenen problemen veroorzaken, zoals wrijving met kleding.

2. **Wratjes**: Wratten zijn kleine, goedaardige huidgroeiingen veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Elektrocoagulatie kan worden toegepast om wratten te verwijderen door ze te verhitten en te vernietigen.

3. **Fibromen**: Fibromen, ook wel bekend als steelwratten, zijn kleine huidgezwellen die uitsteken boven het huidoppervlak. Elektrische coagulatie kan worden gebruikt om ze snel en effectief te verwijderen.

4. **Xanthelasma**: Dit zijn gele, vettige bultjes die zich vormen op de oogleden en worden veroorzaakt door de ophoping van cholesterol. Coagulatie kan helpen bij het verwijderen van xanthelasma.

 

Het proces van coagulatie

Het coagulatieproces in deze context houdt in dat een hoogfrequent elektrisch stroompje wordt gebruikt om de huidoneffenheid te verwarmen en te vernietigen. Dit gebeurt meestal na plaatselijke verdoving om ongemak te minimaliseren. Na de procedure kan er wat roodheid en korstvorming optreden, maar dit zou doorgaans snel moeten genezen, waardoor de huid er egaler en gladder uitziet.

 

Afspraak inboeken